woensdag 30 maart 2011

ITHAKA

Onlangs bezochten we in het St. Pietersziekenhuis en VELO, het ITHAKAfestival. De bedoeling hiervan was om het gebouw nieuw leven in te blazen. Er werden overal kustwerken geplaatst op een speciale manier. Je voelde echt wel de nostalgie bij het binnenkomen van elke ruimte. Ook al sprak het je niet echt aan, het deed toch iets met me.

De beste eerste indruk heb ik gehad bij het schilderij van Geert Koekoeckx . Hij heeft eigenlijk 3 schilderijen gemaakt, ze intresseren me alle 3 even veel & ze spraken me echt aan. Ik vond dat hij de kleuren zeer mooi had gecombineerd. En op elk plaatsje van het witte schilderdoek was er wel iets nieuws te bespeuren. Telkens opnieuw een nieuw vleugje magie bij het opendoen van je ogen. Uiteindelijk vond ik het ook best een bizar schilderij. Niet negatief bedoeld, maar ik snapte er eigenlijk niks van. Ik snapte niet wat zijn bedoeling was, ik kreeg er geen gevoel bij. Ik begreep niet waar hij naartoe wou, en toch vind ik het nog steeds een schilderij met een WAW-effect.

donderdag 3 maart 2011

Stelling: Schooluniformen moeten afgeschaft worden

We zouden deze stelling in feite meteen moeten toepassen. Ook al zijn er héél veel mensen dat hier tegen zijn en liever in hun blauwe broek en witte t-shirt, elke dag opnieuw naar school willen gaan. Hier zijn een heleboel tegenargumenten om U tegen te zeggen.

Waarom  moeten deze kleren afgeschaft worden? Niet omdat ze lelijk zijn hoor, neen helemaal niet. Want je kan er toch je eigen 'gevoel er in leggen'? Hell no! Zo'n uniformen moeten écht wel voldoen aan bepaalde eisen. Je rokje zal tot net boven je knieën moeten komen en je lange witte kousen net tot onder je knieën.


Je kan je eigen helemaal niet zijn en je kan jezelf niet uiten. Het kan ook zijn dat je je helemaal niet goed voelt in zo'n kleren. Dat je gewoon liever in jeans, sneakers en losse pull naar school komt, omdat je je zo goed voelt. Of liever helemaal opgetut met killer heels , kort rokje, en een topje. Als jij je zo goed voelt en zo wilt gezien worden is dat goed. Want je kan jezelf zijn. Je voelt je goed in je vel omdat je kleren draagt dat je tof vindt, dat volledig jouw smaak is. Hierdoor wordt je zelfexpressie verstoord. En je zou je niet goed voelen in je vel, dus je zelfbeeld daalt ook. Terwijl dat nét optimaal moet zijn.

Ook zijn uniformen een zware kost. Je moet steeds nieuwe kleren kopen dat in de categorie 'schooluniformen' past en dan nog je kleren voor na school en in het weekend. Er wordt ook beweerd dat het de kloof tussen arm en rijk zal minderen. Maar niets is minder waar. Want de mensen dat het breed genoeg hebben thuis zullen nog steeds hun kleren gaan halen in de allerduurste winkelketens, en de mensen dat het met iets minder moeten doen zullen de afgedankte kleren krijgen van hun oudere broers en zussen. Je zal nog steeds de verschillende groepjes van mensen op de speelplaats zien staan. Het enige verschil is dat de leerlingen allemaal dezelfde kleur dragen. Voor de rest zal het niks veranderen.


Het zal ook het pesten niet tegenhouden. Want zoals ik al net vermeldde, kleren kunnen wel een oorzaak zijn, maar nooit de oorzaak van pesten. Het kind kan gepest worden door de situatie thuis, schoolprestaties of wegens gedrag. Maar het zal nooit beginnen met de kleding zelf.


Ook denken enkele mensen zo: Ja, maar door een schooluniform toon je geen respect aan de school of tegenover leerkrachten. Dat, als men alle leerlingen in dezelfde kleur zouden stoppen, meer respect zou kweken tegenover de leerkrachten. Maar, tonen we dan écht respect hierdoor? Volgens mij wordt respect op een andere manier geuit. Men laat tonen dat we respect hebben voor iemand door enkel en alleen al ons gedrag aan te passen. Door de waarden en de normen te aanvaarden & de afspraken na te leven. Het respect zal dan ook heus niet groeien als we de leerlingen in dezelfde kleur naar school laten komen.
Dus van mijn part behouden wij, de leerlingen gewoon onze kleren. Dan kunnen we lekker onszelf zijn en hebben we ook een beetje minder kosten. Leve wij & ons zelfbeeld dat we creëren!